Portugali: verosopimus vai ei

Valtionvarainministeri Alexander Stubb kertoi Ylen uutisissa Suomen ja Portugalin verosopimusta koskevissa neuvotteluissa olevan kaksi vaihtoehtoa, joko sopimusta muutettaisiin Espanjan sopimuksen kaltaiseksi tai Suomi irtisanoisi sopimuksen.  Äänestäjien suurta enemmistöä uhoaminen veronkiertäjäjahdilla saattaa miellyttää, mutta muutoin se ei välttämättä ole järkevää saati diplomaattista. Mitä tapahtuisi, jos Suomen ja Portugalin välillä ei olisi verosopimusta?

Verosopimuksettomassa tilassa molemmat valtiot voivat verottaa toisesta valtiosta saatuja tuloja olipa saajana yhtiö tai yksityishenkilö, jollei valtion sisäinen lainsäädäntö muuta vaadi. Suomessa verosopimuksen puuttuessa kansainvälisiin tuloihin sovelletaan menetelmälakia. Jos nyt mietit, ettei ole ikinä kuullut koko laista -ei hätää, ei moni muukaan ole. Lain mukaan Suomi hyvittää ulkomailta saadun tulon ulkomaille maksetun veron Suomessa, Suomen veron määrään saakka. Valtioiden verojärjestelmät eroavat toisistaan, minkä vuoksi verorasituksen ennakointi menetelmälain mukaisesti vaatii verolainsäädännön tuntemuksen lisäksi matemaattisia lahjoja. Esimerkiksi ratkaisussa KHO 2014:159 osinkoverotuksen hyvitys perustetta jouduttiin miettimään oikein huolella, koska Viro ei verota yhtiön tuloa vuosittain vaan vasta sen siirtyessä yhtiön ulkopuolelle.

Verosopimukset helpottavat yksittäisten tilanteiden verotuksen ennakointia rutiinitilanteissa. Valtion houkuttelevuutta ulkomaisen toimijan silmissä pyritään usein parantamaan tuomalla esille monenko valtion kanssa kahden välinen verosopimus on saatettu voimaan.  Stubbin kommentti ja asenne ei ilmennä kovin syvälle menevää tietoisuutta kansainvälisen toiminan merkityksestä. Kaiken Suomen ja Portugalin välisen toiminnan tarkoituksellinen vaikeuttaminen eläkeläisten verotulojen vuoksi tuntuu suhteettomalta uhraukselta. Sivulauseessa lipsahtanut kolmen vuoden siirtymäaika turvaa toki eläkeläisille hyvät mahdollisuudet uudistaa eläketulojen verosuunnittelu.

Outi Trast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s